Úvod » Sezóna 2019/2020

Vážení spolubojovníci na poli infekčně-válečném!

publikováno 09.04.2020 (aktualizováno 15.09.2020)

Protože se určitě nudíte a pokračování šachové sezóny je v nedohlednu, potrestám vás za vaši zahálku zde jedním svým už více než týden starým grafomanským textem, který vznikl v návalu radostné deprese:

Protože jsem starý a zchátralý, chci se s vámi jako ideální cílová skupina korunovaného viru pro jistotu nejen rozloučit, ale i podělit o jedno chmurně realistické sci-fi dřív, než naposledy zacukám špičkami palců. Ano, máte pravdu – pohnutá doba si na mně vybrala svou daň – už mi definitivně hráblo. Ale neradujte se, nejsem poslední - jen první. Ale vím, že v mých patách vstanou noví bojovníci. 

Jako budoucí oběť nákazy jsem si pod vlivem samostudia kolem mne pršících materiálů a informací různého obsahu i kvality dovolil sepsat podrobně strukturovaný vzorový výkaz práce úředníka vesele chátrajícího bez řádného vedení na homeless office:

6:15 - Svižným úderem zamačkávám budíka a během opětovného usínání si představuju pracovitější kolegy, jak radostně vstávají.

9:45 - Zvolna procitám. Podivuhodně čilá manželka mi míří mezi oči bezdotykovým teploměrem, takže zřejmě viru stále odolávám.

9:50 – Pohled do zrcadla. Na rozdíl od vašich zrcadel to moje mlčí. Při pohledu do něj chápu proč a raději z hygienicko-estetických důvodů nasazuju roušku. Při pohledu ven vidím, že podobných zamaskovaných oblud je na ulicích povícero.

9:55 – Poslouchám jako každý den reklamu - nereklamu o tom, že moje rouška chrání tebe a tvoje mne – do toho ve zprávách slyším, že nechrání vůbec nikoho, ale některé jedince podivuhodně uklidňuje. Po zprávách přemýšlím, zda má vůbec ještě cenu vstávat.

10:00 – K aktivitě mě dohnal hlad. Obracím se s dotazem ohledně snídaně na manželku. Místo odpovědi mi opět z dálky měří teplotu. Neříká nic, takže jsem zřejmě stále zdráv. Slova mi nahradil pohled do ledničky, kde jsem uviděl spoustu potravin, které jsem v návalu hysterie urychleně nakoupil poté, co pan premiér s důvěryhodností sobě vlastní procítěně pronesl z obrazovky: „Jídlo bude!“ Vzpomínám, že jsem se tehdy skoro nedokázal kvůli návalu jindy velmi důvěřivých voličů proboxovat dovnitř supermarketu.

10:01-10:30 - Pojedl jsem větší množství postarších potravin. Zatím je mi dobře.

10:31 – Zahajuji pracovní úsilí. Startuji notebook a sepisuji výkaz práce, kterou dříve či později udělám. Unavilo mě to. Tyto fantazijní činnosti jsou velmi vyčerpávající.

11.00 - Musím si dát nějaký životabudič. Ke kávovaru se neodvažuju přiblížit, protože v cestě stojí moje dobrá manželka. Kouká celý den divně a nevzdaluje se od bezdotykového teploměru.  V lednici nečekaně není žádný energetický drink. Poslední nadějí je bar. Slivovice z pravého ovoce je zajisté plná vitamínu C. Nalévám si panáka a zkušeným švihem liju rovnou do krku. Ouha-zapomněl jsem na roušku. No nic, budu tedy celý den slivovici jen inhalovat.

11.05 - Jdu se pokochat pozitivními zprávami. Počty nakažených rostou, sleduji premiéra (v respirátoru trojkové třídy, při jehož spatření lékaři z první linie začínají toužebně vzdychat, zatímco jim zdravotní sestry na operačním sále narychlo šijí provizorní roušky z vlastních kalhotek) a jeho vládu odborníků, jak mne společně ujišťují, že to tak má být a že to zvládáme skvěle a s nimi  to zvládneme ještě lépe. Ministryně financí s kokainovým leskem v očích a pečlivě nadřeným výrazem plaché laně dodává, že ve snaze snížit výdaje státního rozpočtu nakoupili místo dezinfekce těžké kulomety. Uklidnila mne zejména svou oblíbenou závěrečnou větou, že všechny použijí pro lidi této země. Upřímně vyhlížející mladý muž v roli ministra zdravotnictví procítěně líčí, že lékaři ze všech laboratoří, které nepatří Agročertu, jsou nakažení. Proto jsou jejich testy tak levné a je nutno na ně zakleknout jak kolenem zdravotnickým, tak kolenem finančním. Pak vyleze Venezuela, rozprostře se po celé obrazovce a řekne mi, co všechno nedostanu a vylíčí, jak o 10 lidí rozšířila cílovou skupinu, jíž budou hozeny drobné, které ještě nestačily ze státního rozpočtu vychlastat všechny podniky, s nimiž premiér už dávno nemá nic společného, protože teď na ně dohlíží jen jeho manželka a její zahradník. Na závěr zbožně naslouchám Prymulovi, který moudře hovoří o tom, že všechna opatření jsou nedostatečná a že je třeba u domů zvenku zatlouct dveře a okna a do ulic vyslat hlídky s plamenomety. Přitom vypadá velmi smířlivě. Mnohem smířlivěji, než když jsem ho kdysi porazil v šachách. Tehdy jsem myslel, že ulomí nohu stolu a začne mne s ní mlátit po hlavě. Moje tehdejší planá úvaha, že je to jen nějaký zelený mozek, se rozplynula, když jsem zjistil, že si mě zapamatoval a v dalších letech už porážel jen on mne. A teď nade mnou za pomoci zákazu všeho zřejmě zvítězí definitivně. Dojatě vzdychám, protože vím: ANO, bude líp!
A to ještě nemluvil Metnar...

 12.00 – Ač nerad, odtrhuji se od našich moudrých vůdců. Delší odloučení od jejich tváří by mohlo podlomit moji víru v lepší budoucnost. Ale cítím, že je čas oběda. My starší lidé potřebujeme pravidelnost denních rituálů. Žena ovšem nereaguje a cosi zuřivě datluje do kompjútru. Zdá se mi, že na mne z dálky opět míří teploměrem. Teplé jídlo v kuchyni nevidím ani necítím, nezbývá než se opět intimně sblížit s ledničkou. Zlatej Andrej! Ještě pár jeho uklidňujících projevů a budu muset koupit větší lednici. Vyklidil jsem zuby a jazykem jedno patro ledničky a pln energie vyrážím změnit svět.

12.30 – Samou energií jsem málem rozlomil notebook. Jihnu, když vidím, že jsem připojen ke všem tajemným systémům zaměstnavatele. Zkusmo klikám na jedno z tlačítek a mám pocit pilota kosmické lodi z hvězdných válek, který právě prolomil časoprostor. Začínám pozorovat točící se kolečko. Ten pohled mne uklidňuje víc než roušky spoluobčanů. Asi po 20 minutách sledování kolečka usínám hypnotickým spánkem.

15:00 – Opět procitám. Cítím se čilý jako koronavirus. Na probuzení prostuduju došlou poštu. Nadšeně rozklikávám e-maily a nemohu se dočkat nových, lepších pokynů, které ruší pokyny včerejší, které byly sice také výborné, ale ne tak výborné jako ty dnešní. Nemluvě o pokynech předvčerejších, které mne svou vysokou kvalitou také okouzlovaly až do chvíle, kdy byly včerejšími, ještě lepšími  pokyny zrušeny.  Ale kdeže včerejší pokyny jsou… A už se těším na pokyny zítřejší, které ještě vyšší kvalitou dokážou nahradit i dnešní téměř dokonalé pokyny. Pln naděje z přečtené pošty se jdu odreagovat četbou elektronického tisku. Zajímá mne zejména, jak se daří nákaze v orgánech kraje. Rozhovory s postiženými… „Byla jsem pořád doma, jen jsem šla na Radu kraje…“ Dojemné. Zamačkávám slzu obdivu a přemýšlím, zda byla diagnóza opravdu správná. Není to tak dávno, co se u nás vybíjela celá stáda kvůli úplně jiné nákaze. Možná nebyla zlikvidována zcela… Následně přemýšlím nad opatřeními z dob morových, zejména nad zatlučenými dveřmi.

Ze světa mne šokovala zpráva, že v Číně po karanténě stoupla rozvodovost na dvojnásobek. Číňani jsou blázni! To se u nás nemůže stát.

16:30 – Začínám dřít. Kdybych to uměl, psal bych i nohama. Dřu až do chvíle, kdy mi od potu zvlhly brýle. Přes mlžnou clonu sleduju manželku, jak na mne opět míří tím svým teploměrem. Podivné.

18:00 - Po osušení a vyčištění brýlí ke svému překvapení zjišťuji, že to, co jsem celý den považoval za bezdotykový teploměr, je krátká střelná zbraň neznámého původu. Mám obavu, že je nejvyšší čas se rozloučit, stejně dle pokynů ze spodních (tedy vyšších) pater vím, že po 18. hodině už nesmím na nic sáhnout – snad kromě provazu. Ale z pohledu do hlavně revolveru mé dobré ženy začínám mít dojem, že mne virus nedostane a navíc statisticky nezvýším ani rozvodovost!

Hlavně klid. Stejně se již brzy zblázníme všichni! A ANO, možná nám bude líp!

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

Osobní profil Lne | 11.05.2020 10:27
Tak kdy a kam na ? Asi až v červnu, až nám to ještě trochu víc rozmnělní ....
Osobní profil Qapil | 10.05.2020 9:23
Díky Viktore.Stejně tak se může stát, že někdo extraligu nepřihlásí z finančních důvodů.
Osobní profil viktor1111 | 10.05.2020 7:18
Zdar! Upřesnil bych, co je psáno níže - pokud se 1. ligy dohrajou, tak by se Extraliga hrála příští rok ve 14 týmech. Tím pádem by sice nikdo nikde nesestupoval, ale nějaké postupy nahoru by byly (nebo by 1. ligy byly v jedenácti týmech. 30.5. má být na svazu schůze, která to všechno rozhodne.
Osobní profil lospepos | 10.05.2020 0:39
Zdar junáci,proč je ticho po pěšině?Nekteří z vás jistě vzpomenou,jak ŠAKAL začínal.Hráli jsme v zadu salónku u Šilhavých,ve předu pravidelně kašlal Kája z Myslynky(zapouzdřená tubera).Jsme sice o kousíček starší,vhzledem k naší předešlé životosprávě dokonale imunní.
Osobní profil lospepos | 08.05.2020 2:54
Inventura!
Vida,žijete!Výborně!Jsem teď o dost silnější šachista-hned od pohledu ná váhu!Vy co jste se ještě neuchlastali,ozvěte se!Vivat ŠAKAL
Osobní profil Qapil | 07.05.2020 18:54
Asi nebo určitě jsem zaostalej ale nechápu proč se má dohrávat jenom 1 a 2 liga? Přitom postupovat se má jenom když někdo ze stávajících účastníků vyšší soutěže jí nebude chtít hrát.Došlo mně to nebo mně to teprve dojde?
Osobní profil Wlk | 07.05.2020 16:18
Občasnou nakládačku ti snad dává manželka Ale nedávno jsem myslel na totéž. Asi si uděláme nějakou dožernou hned, jak se opatření proti demonstracím vyhlášené tím slovenským Heydrichem trochu uvolní.
Osobní profil killerV | 07.05.2020 15:23
Zdar. Tak jsem si uvědomil, jak mě ty šachové neděle tak nějak chybí! Asi jsem masochista nebo co, ale občasná nakládačka ....
Osobní profil pulecek | 21.04.2020 8:07
Viktore to já taky. Ale Vilém je v pořadníku před námi.
Osobní profil viktor1111 | 18.04.2020 15:56
Zdar chlapi a děvčata! Právě jsem našel na internetu, že už to mám v podstatě spočítaný, tak na mě nevzpomínejte ve zlém!
https://www.ctidoma.cz/zpravodajstvi/profesor-delfraissy-promluvil-koronavirus-si-vybira-n
Osobní profil lospepos | 16.04.2020 23:54
Hele,ještě žiju.Chtěli po mě nějakou práci tak jsem si oddechl od piva.Viléme,pro mě by byla radostná zvěst ukončení soutěže.A v ten datum se sejít v hospodě.
Osobní profil Wlk | 16.04.2020 10:39
Radostná zvěst, i když neoficiálně -soutěže družstev by se mohly dohrávat 13. a 14.6. Ale samozřejmě se to může změnit, závisí to na vývoji pandemie, moudrých rozhodnutí naší moudré vlády a všech, co z nich musejí vycházet a popasovat se s nimi (třeba STK).
Osobní profil Lne | 12.04.2020 22:58
No - to vypadá vážně ... Ale zdá se, že nechat manžela a manželku měsíc spolu - počet obětí koruna-fíru nesníží. To chce klid ! Jenom doufám, že na tvém pohřbu nebude hrát Majkl Dejvid, když na Márošovo bude Helča ...
Když tě bude žena moc prudit, tak jí zítra pořádně vyšupej ! I když - von je přestupnej rock, takže to vypadá, že přes držku dostaneme zase my !
Pánové - držte se - a hezké Velikonoce !
Osobní profil lospepos | 12.04.2020 0:34
Asi jsem už mrtvej,Bůch stvořil Adama a historie se opět opakuje.Cvičený málo nadaný neuspěšný interpret dokáže opakovat cosi dle not.Nevýrazný spěváček opět pouze jako interpret prozpěvuje falešně.Zas to Vojtěch zvojtil.Velice rád bych přidal i Vojtíškovo Adámkovo částice a citoslovce.Bohužel nemám čínskou klávesniciRaději budu poslouchat Helenku Vondráčkovou na svém pohřbu
Osobní profil lospepos | 10.04.2020 2:54
Jo,Viléme krásně napsáno.Pokud bys musel kůli šílené a splašené držet karanténu.Osobně Ti dovezu pivo.
Osobní profil lospepos | 10.04.2020 1:23
V klidu,můžeme online sledovat bohoslužby.Akorát bez obřadu omývání nohou(ČT24).Škoda že je karanténa,sežeru si jehněčí,otevřu pivo,postavím se s vidlemi na cyklostezku kolem nás a budu je popohánět aby si nestačili odplivnout.Až mě to nebude bavit natáhnu drát.Takže vám všem Veselé Velikonoce
Osobní profil Wlk | 09.04.2020 17:18
Když jsem to psal, tak jsem ještě neznal tu báječnou historku o ultraortodoxním ministru zdravotnictví Izraele (superstar to sice není, ale musí to být taky mimořádný koryfej), který napřed označil koronavirus za boží trest za homosexualitu, aby pár dní nato vtipně onemocněl koronavirem sám.

Aktualita

Hospoda
Bláhově jsem sliboval, že půjdeme ve čtvrtek do hospody, ale nějak se mi to zkomplikovalo. Mám dotaz - najde se vás nějaké množství, kdo byste měli chuť vyrazit na pivo a třeba pár bleskovek některý čtvrtek? (nebo středu - i když nejbližší středy jsou státní svátky)Ozvěte se, kdo máte zájem, abychom vymysleli kdy.

Kalendář akcí

« 04 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
1234567
8910111213 14
151617181920 21
22232425262728
2930     
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz